ביום 07/04/2020 פורסם פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה בתיק ע"ע (ארצי) 9623-02-18 מיקוד ישראל אבטחה שרותים וכח אדם נ' דדיאשוילי לבן (פורסם בנבו), במסגרתו עסק בית הדין הארצי בשתי הסוגיות כדלקמן:
- מהו תחום שעות העבודה בעבודת לילה שחריגה ממנו מזכה בתשלום גמול בגין עבודה בשעות נוספות?
- האם עובד שעבד ביום שישי בערב וקיבל על כך גמול בגין עבודה במנוחה השבועית ומנוחת פיצוי, זכאי לגמול בגין עבודה במנוחה השבועית בגין עבודתו במוצאי שבת?
תחום שעות עבודה בלילה:
במסגרת פסק הדין דנא, בית הדין הארצי נתבקש להכריע החל מאיזו שעה לעבודתו של עובד בלילה, תיחשב העבודה כעבודה בשעות נוספות לעניין תשלום הגמול המגיע לעובד עבור עבודתו.
בית הדין הארצי סקר בהרחבה את ההסדרים העוסקים ב"תחום שעות עבודה בלילה", לרבות הוראות ההסכמים הקיבוציים וצווי הרחבה הנוגעים לאורך שבוע ויום העבודה, וכן את הוראותיהן של ההסכמים הקיבוציים וצווי ההרחבה בענף השמירה והאבטחה (שכן המדובר בערעור של חברת שמירה על פסק דין שניתן כנגדה במסגרת תביעה שהוגשה כנגדה על ידי עובד לשעבר ששימש בתפקיד מאבטח).
לאחר שבית הדין ניתח את ההסדרים החלים בעניין הסוגיה, נקבע על ידו כי לאור הוראת סעיף 2(ב) לחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951 (להלן: "החוק"), אשר קובעת כי: "בעבודת לילה וביום שלפני המנוחה השבועית וביום שלפני חג שהעובד אינו עובד בו, בין על פי חוק ובין על פי הסכם או נוהג, לא יעלה יום עבודה על שבע שעות עבודה", אשר מבטאת את האיזון שנערך ע"י המחוקק בנוגע לכלל השיקולים הנוגעים לעניין, ראוי כי סטייה מהסדר זה צריכה להיות מפורשת ו"פרי שיקול דעת מעמיק, שימצא ביטוי ברור בהסדר הנורמטיבי הרלבנטי, ולא מכללא".
בית הדין הארצי קבע כי מבחינת ההסדרים הכלליים מכוח שעות עבודה ומנוחה, ומבחינת ההסדרים הפרטניים החלים בענף השמירה והאבטחה, עולה כי בהסדרים קיימים עוגנים פרשניים התומכים במסקנה כי ההבחנה בתחום בין תחום שעות עבודת יום ושעות עבודת לילה נותרה על כנה, קרי – בית הדין הארצי קבע כי תחום שעות העבודה בלילה הינו 7 שעות כפי שנקבע בסעיף 2(ב) לחוק שעות עבודה ומנוחה וכי האמור נכון גם לאור הוראות הסכמים הקיבוציים וצווי ההרחבה לעניין קיצור אורך שבוע העבודה שפורסמו מאז.
משכך, עובד שעבד במשמרת לילה, זכאי לקבל תשלום בגין גמול עבודה בשעות נוספות החל מהשעה השמינית לעבודתו.
גמול מנוחה שבועית בגין עבודה במוצאי שבת:
כאמור לעיל, במסגרת פסק הדין, בית הדין נדרש גם לסוגיה של זכאות עובד לקבלת גמול בגין עבודה במנוחה השבועית בגין עבודה במוצאי שבת.
סעיף 7 לחוק שעות עבודה ומנוחה קובע:
"7. (א) לפחות שלושים ושש שעות רצופות לשבוע הן המנוחה השבועית של העובד.
(ב) המנוחה השבועית תכלול –
(1) לגבי יהודי – את יום השבת;
(2) לגבי מי שאינו יהודי – את יום השבת או את יום הראשון או את היום הששי בשבוע, הכל לפי המקובל עליו כיום המנוחה השבועית שלו".
בית הדין קבע כי נוכח סעיף 7 לחוק שעות עבודה ומנוחה, המנוחה השבועית של עובד יהודי צריכה לכלול את יום השבת, וכי את המונח "יום השבת" יש לפרש בזיקה ל"מורשת ישראל", ומכאן שעבודה במוצאי השבת לכשעצמה אינה נחשבת לעבודה "במנוחה השבועית" ואינה מזכה בגמול בגין כך.
עוד נקבע כי השאלה אם לצורך תשלום גמול בגין עבודה במנוחה השבועית עבודת העובד במוצ"ש היא עבודה ביום המנוחה, הינה שאלה התלויה באופן הגדרת יום המנוחה של העובד במסגרת ההודעה לעובד בדבר תנאי העסקתו.
בית הדין הארצי קבע כי בהעדר הגדרה ברורה בעניין בטופס ההודעה לעובד, יפעל הדבר לטובתו של העובד, במובן זה שההנחה היא כי גם מוצאי השבת כלולים ביום המנוחה (כלומר, בהיעדר הגדרה כאמור, עבודתו של העובד עד לשעה 00:00 בשבת תיחשב לעבודה במנוחה השבועית).
על כן, בבואנו לבדוק האם עובד שעבד במוצאי שבת זכאי לקבל גמול בגין עבודה במנוחה השבועית, עלינו לבדוק שני משתנים, הראשון – כיצד הסכם העבודה מגדיר את יום המנוחה השבועית (יום המנוחה השבועית כולל את מוצ"ש או לא), והשני – האם יום המנוחה שהוגדר לעובד מקנה לו 36 שעות מנוחה רצופות כפי שנקבע בחוק (או 25 שעות רצופות לפחות, וזאת במידה וניתן למעסיק היתר לקצר את המנוחה השבועית).
במידה והסכם העבודה עם העובד קובע כי יום המנוחה לא כולל את מוצאי השבת, והעובד עבד במוצ"ש לאחר שהוא נח 36 שעות מאז המועד האחרון בו הוא עבד (או 25 שעות במידה ולמעסיק ניתן היתר), אזי במקרה כזה, העובד לא ייחשב כמי שעבד ביום המנוחה השבועי, ומשכך הוא לא יהיה זכאי לגמול בגין עבודה במנוחה השבועית.
לקריאת פסק הדין המלא לחצו כאן